Superfood: Tempeh!  6 belangrijke voordelen voor je op een rijtje + een leuk extraatje

Superfood: Tempeh!  6 belangrijke voordelen voor je op een rijtje + een leuk extraatje

Als er een kaal stukje Tempeh voor je ligt vraag je, je echt af: Wat moet ik hier nou weer mee? Dat is helemaal niet gek hoor, want het oogt nou niet bepaald indrukwekkend. Toch is dit product met veel verschillende andere producten te combineren en daarnaast zitten er veel voordelen aan dit product. We benoemen 6 voordelen van dit product en geven je aan het eind een leuk extraatje.

Wat is Tempeh?

Tempeh is een symbiose tussen zwam en peulvrucht. Het is een prima vervanger van vlees vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Wat je terugvindt in Tempeh is o.a. calcium, magnesium en ijzer. Daarnaast bestaat Tempeh voor ong. 40% uit eiwitten en dat is niet onbelangrijk voor de vegetariërs onder ons.

Tempeh is niet duur en is tegenwoordig bij veel biologische supermarkten te verkrijgen. We zien dit product ook steeds vaker terugkomen in de reguliere supermarkten.

gegrillde tempeh

 

6 voordelen van Tempeh op een rijtje:

1. Tempeh bevat probiotica

De consumptie van gefermenteerde, probiotische voedingsmiddelen heeft vele voordelen. De microflora die in het gefermenteerde voedsel leven zorgen voor een beschermlaag in je darmstelsel en beschermen je daarmee tegen Salmonella en E.coli.

Ook je immuunsysteem krijgt er een opkikker van. Probiotica zijn ook in staat om suikers af te breken zodat je deze makkelijker kunt verteren. Ook koolhydraten worden makkelijker afgebroken door probiotica, verder worden de schadelijke bacteriën in je lichaam gecontroleerd en helpt het tegen diarree.

 
2. Verlaagt je cholesterol

Als we het wetenschappelijk onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition’ mogen geloven, dan zitten er in Tempeh en andere soja-producten bepaalde ‘isoflavonen’ die de hoeveelheid cholesterol in je lichaam doen verminderen.

Ook ‘Niacine’ (Vitamine B3) wordt gezien als belangrijk hulpmiddel bij een te hoog cholesterol gehalte. Mocht je een verhoogd risico hebben op een hartaanval, beroerte of andere hartkwalen, dan helpt Niacine dit te reduceren.
 
3.  Verhoogt botdichtheid

Omdat er een bepaalde hoeveelheid calcium in Tempeh zit, zorgt dit ook voor de groei en het onderhoud van je botten. Om te voorkomen dat je broze botten krijgt en mogelijke breuken is er een combinatie nodig van Calcium + Vitamine D + Vitamine K.

Het is onderdeel van wat men noemt Hydroxyapatiet, een combinatie van mineralen die ervoor zorgen dat je tanden en botten zo hard zijn. Koper is ook een mineraal dat in Tempeh terug te vinden is, speelt ook een belangrijke rol bij groeiende botten. Vaak zie je een koper tekort bij broze botten. Daarnaast kan het ook leiden tot osteoporose, zwakke spieren, zwakke gewrichten.

wrap tempeh

 
4. Vermindert de klachten van de Menopauze

De ‘isoflavonen’ (ja hoor, daar zijn ze weer!) staan bekend om hun remmende werking als het gaat om het verminderen van de klachten tijdens de Menopauze.

In het jaar 2000 is er in Noord-Amerika een society opgericht die onderzoek ging doen naar de rol van deze isoflavonen tijdens de Menopauze.    

Na het bestuderen van een aantal onderzoeken op mensen en dieren werden de belangrijkste gezondheidsveranderingen toegekend aan de acties van isoflavonen op zogenaamde lipiden. Lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen. Lipiden slaan energie op.

 
5.  Bevat veel proteïnen

proteine

100 gram Tempeh biedt 37% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid proteïnen. Dat is natuurlijk een gigantische bron van eiwitten voor een volwassen persoon. Je kan het vergelijken met 100 gram aan karbonade of kippenpoten.

Eten waar veel proteïnen in zit zorgt voor een goede stofwisseling en het houdt onze bloedsuikerspiegel stabiel. Proteïnen zijn daarnaast erg belangrijk voor de spieropbouw, hulp bij de spijsvertering en het zorgt voor een goede hormoonbalans. Omdat Tempeh veel eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten geven ze je een vol gevoel, waardoor het langer duurt voordat je lichaam deze voedingsmiddelen af heeft gebroken en verteerd.

 
6. Tempeh bevat Mangaan (mineralen) die diabetes tegengaan

100 gram Tempeh dekt 65% van de dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast speelt Mangaan een belangrijke rol bij meerdere chemische processen in je lichaam. Mangaan is namelijk ook betrokken bij de vorming van botmassa en het helpt je hormoonbalans op peil te houden.

De belangrijkste functie van Mangaan is dat het diabetes tegengaat. Het mineraal voorkomt dat je bloedsuikerspiegel te hoog wordt dat kan bijdragen aan diabetes.  

In 2013 is er onderzoek gedaan op de afdeling Interne Geneeskunde en Biochemie aan de ‘Veterans Affairs Medical Centre’ in Salt Lake city. Daaruit kwam naar voren dat Mangaan als natuurlijke oplossing voor diabetes werkte.

 

Leuk extraatje!

Om vrolijk van te worden al die voordelen op een rijtje. Om het nog mooier te maken hebben we nog iets moois voor je.

1 September (dus niet de aangegeven 30 Juni!) kun je bij de Tempeh Garage zelf je eigen Tempeh maken van verschillende soorten bonen, altijd biologisch! 

Voor meer informatie kun je terecht op de site of zoek ze even op via de facebookpagina ‘Tempeh Garage’

Wil je zelf graag aan de slag met deze superfood? Hieronder hebben we een filmpje voor je toegevoegd met daarin een mogelijke bereidingswijze! Veel succes en laat je ons in een reactie weten met welk gerecht jullie Tempeh het liefst combineren?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked