Lokaal eten: ‘Buy local or Bye-Bye local!’

Lokaal eten: ‘Buy local or Bye-Bye local!’

“Eat local, support your roots!”

Waar de termen duurzaamheid en lokaal een paar jaar geleden nog werden geassocieerd met geitenwollen sokken zijn deze termen de laatste tijd juist trending. Waar je ook komt; in de supermarkt, op lifestyle markten en zelfs in kledingwinkels op elke van deze locaties zijn lokale producten niet meer weg te denken en dat is een fijne ontwikkeling.

Want soms vergeten we dat er ontzettend mooie producten van Nederlandse bodem komen en om de hoek verkrijgbaar zijn. Dit worden tegenwoordig ook wel de vergeten groenten genoemd en wat vlees betreft de minder bekende delen van een koe of varken.

Lokaal eten is dus weer helemaal hip and happening en die trend mag wat ons betreft vrolijk voortgezet worden!

 

“KEEP YOUR FRIENDS CLOSE, AND YOUR FARMERS CLOSER!”

 

Lokaal is een trend

Dat lokaal en duurzaamheid trending is, dat moge duidelijk zijn. Steeds meer horeca gelegenheden vinden het belangrijk om gerechten te serveren die duurzaam en lokaal geproduceerd zijn, zo kunnen zij de versheid van producten waarborgen en doen zij goed voor het milieu, het komt immers van de Nederlandse bodem.

Daarnaast is het ook leuk voor de afwisseling zo worden er minder bekende stukken vlees en mooie vergeten groenten verwerkt in de gerechten. Het geeft de avond een bijzonder tintje op culinair vlak, omdat je kiest voor een product dat minder bekend, maar daarom zeker niet minder lekker is.

lokaal eten markt voor lokaal eten lokaal voedsel

 

Financieel voordeel

Naast dat lokaal lekker is, het ook goedkoper. Want lokaal betekent dat je geen last hebt van invoerrechten en de (mindere) kosten van het verschepen van de producten. Zo leren we niet alleen maar onze eigen Nederlandse producten beter kennen, maar zo leveren we met z’n allen ook nog een positieve bijdrage aan het milieu.

Omdat groenten minder lange afstanden hoeven af te leggen is er dus ook meer keus aan verschillende soorten groenten en is de voedingswaarde van deze producten hoger.

Ideaal!

 

De 8 voordelen van lokaal geproduceerde producten

Zoals al eerder vernoemd zijn er veel verschillende voordelen met betrekking tot lokaal geproduceerde producten:

  1.  De voedingswaarde van de producten blijft hoger
  2. Het is goed voor het milieu(!) Lokaal voedsel behoudt de genetische diversiteit
  3. Kunnen we eindelijk die bijna vergeten groenten proeven en zal onze kennis op dat vlak zich blijven ontwikkelen
  4. We supporten met het eten van lokaal voedsel ook de familiebedrijven uit de omgeving. op die manier blijven goede ondernemers actief in de regio.
  5. Met het eten van voedsel dat bijna in de achtertuin is gemaakt ontstaat er ook een bepaalde band met de mensen waar het vandaan komt. Zie het als het opbouwen van een hechte gemeenschap, omdat de ondernemers waardering krijgen voor datgene dat zij produceren.
  6. Lokaal geproduceerde producten zijn meestal goedkoper. Producten hoeven niet van ver te komen.
  7. Lokaal voedsel wordt geproduceerd in een schone omgeving en stimuleert daarnaast dat dieren in een open, vrije omgeving opgroeien.
  8. Daarnaast is er een grotere variatie waar je uit kan kiezen. Dit betekent ook gelijk feestelijke gerechten met gave seizoen gerelateerde kleuren. Dat wordt zeker smullen!

 

Waar vind ik die mooie lokale producten ?

 Neem is een kijkje op de onderstaande websites. Zij leggen specifiek de nadruk op lokaal eten wat praktisch in je achtertuin te vinden is:

  • De Krat: ‘Eerlijk eten thuis gebracht’. De krat bezorgt vanuit hun hoofdkantoor in Amsterdam maaltijdboxen thuis met daarin lekkere seizoensproducten.
  • Het Lokaal : In Amersfoort staat ‘een podium voor producten uit de streek!’ Brood, koffie, chcocolade en bier worden hier live in Het Lokaal geproduceerd.

 

Ken je zelf nog een aantal bedrijven of instanties waarbij de focus ligt op ‘lokaal’ ? Laat het ons weten in een reactie hieronder..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked