Goede voornemens? Wees vooral een beetje lief voor jezelf!

Goede voornemens? Wees vooral een beetje lief voor jezelf!

De bodypumpklasjes zitten vol, dieetboeken staan vooraan in de boekwinkels, maaltijdshakes vliegen de winkel uit. Jawel, het nieuwe jaar is begonnen en dit is het ideale moment om onze nieuwe zelf in een zo stralend en blakend mogelijk jasje te steken. En dat doen we niet alleen: 80% van alle Nederlanders doet aan goede voornemens. Afvallen blijft de onbetwiste koning, gevolgd door onder meer ‘minder druk maken’ en meer bewegen.

Van ‘light’ januari naar ‘heavy’ februari

Hoe fanatiek ook aan de goede voornemens wordt begonnen, na een aantal weken lijken deze doelen toch in het verdomhoekje te worden weggestopt. Dat is op zich niet zo vreemd: vaak vragen de goede voornemens om een complete gedragsverandering, die moeilijk is in te passen in het dagelijks bestaan.

Laten we een voorbeeld nemen: afvallen door het volgen van een dieet. Stel dat je er voor kiest om koolhydraten voorgoed te vermijden. In januari is het allemaal nog interessant en spannend, maar zo rond halverwege februari begin je, je af te vragen wat er ook alweer zo verkeerd was aan dat incidentele stukje stokbrood (fout!) of dat bordje spaghetti alle vongole (foei!).

Daarnaast maakt het constant moeten nadenken over ‘goed’ of ‘slecht’ eten het leven ook niet bepaald leuker, vooral bij feestjes of diners.

time for change klok

Beperkingen zijn niet leuk

Met gezond(er) eten is natuurlijk niets mis (en soms is het noodzakelijk); er zijn zat geweldige suiker-, vet-, vlees-, vis-, zuivel-, gluten- en koolhydraatarme gerechten te bedenken.

Het probleem aan het drastisch mijden van een of meerdere ingrediënten is dat je jezelf daarmee altijd een beperking oplegt. En beperkingen zijn nooit leuk. Dingen die niet leuk zijn verhogen ons stressniveau. Waarmee we dus goed voornemen nummer 2 – ‘minder druk maken’ – ook meteen overboord gooien.

Weg met de chipito’s, hoe boek ik succes?

Toch is er hoop. Google eens ‘goede voornemens’ gecombineerd met ‘afvallen’, en er rolt een flinke lijst uit met tips, apps en boeken die je kunnen helpen met het bereiken van het streefgewicht (Stel een duidelijk doel! Maak een planning! Zoek een buddy!).

Aan al deze tips hebben wij niet veel toe te voegen, maar als we dan toch zo vrij mogen zijn, stellen we het volgende voor: laten we niet zozeer minder eten, maar béter eten.

Wat ons betreft is niets zo bevredigend als een bord eten dat met liefde is bereid, het liefst gemaakt van mooie ingrediënten, en, indien van toepassing, in goed gezelschap genuttigd.

Sla de koekjesschappen over!

Houd het dus vooral leuk voor jezelf. Maak de veranderingen niet al te drastisch. Maak er iets positiefs van. Een uitspatting moet kunnen, maar laat het dan wel een fantastische uitspatting zijn.

Het liefst eentje die zó bevredigend is dat er nog tijden geteerd kan worden op dat ene moment van serieus genoegen. Dus laat de wekelijkse gang naar het koekjesschap voor wat het is en bak voor jezelf een keertje de beste chocolate chip cookies ever, sla die drie zakken chipito’s over en kies voor het mooiste stukje kaas dat je kaasboer in huis heeft.

De goede voornemens hoeven dus echt niet overboord, maar probeer zo nu en dan eens een beetje lief voor jezelf te zijn. Dat heb je na die bodypumpklasjes wel een keertje verdiend.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked