Ecoreizen: Alle groene vakantiebestemmingen voor je op een rij!

Ecoreizen:  Alle groene vakantiebestemmingen voor je op een rij!

Ecoreizen. Wanneer is een reis eco vriendelijk? Wanneer mag je een reis duurzaam noemen? Ben je bijvoorbeeld veel groener bezig als je kampeert op een niet ecologische camping? Of ben je meer verantwoord bezig als je in een hotel slaapt dat 5 sterren heeft gekregen op ecologisch vlak? Per persoon zullen de eco-criteria verschillen. Wat je kan doen is een aantal kaders opstellen die gelden als meetlat.

 

1. Greenleave
Het opstellen van een meetlat is precies wat de mensen van Greenleave hebben gedaan. Greenleave specialiseert zich in het aanbieden en beoordelen van ecoreizen over de hele wereld. De 2 twee dames achter dit bedrijf zijn zelf begonnen met het verzamelen van adresjes en bestemmingen.

Ze hebben daarnaast een aantal vragen gesteld aan de verschillende aanbieders van vakantiebestemmingen waarna een geheel eigen beeld is gevormd bij wat je onder ‘eco’ zou kunnen verstaan.

Milieu
Voert de vakantiebestemming een actief beleid op het gebied van het reduceren van afval,water en energie? Wordt er gebruik gemaakt van zoveel mogelijk lokale producten uit de eigen regio? Maakt men minimaal gebruik van chemische middelen?

Natuur
Heeft de vakantiebestemming negatieve gevolgen voor de natuurlijke omgeving? Worden de bezoekers geïnformeerd over de directe natuurlijke omgeving?

Mens & Cultuur
Worden de lokale gebruiken en gewoonten gerespecteerd door de vakantiebestemming/locatie? Wordt er een bijdrage geleverd aan de lokale economie? Komen de personeelsleden uit de directe omgeving van de vakantiebestemming?

Bewust op reis
De manier waarop je, je verplaatst tijdens je vakantie is natuurlijk ook een bewuste keuze. Kies je ervoor om te gaan vliegen, dan zal dit natuurlijk grotere gevolgen hebben voor de CO2 uitstoot, dan dat je op een fietsvakantie gaat in de directe omgeving.

Er is een website waar je direct kunt zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende manieren van vervoer van en naar je vakantiebestemming.

Wanneer je via de site van eco passenger je vertrek en aankomstlocatie invult wordt er via deze site een berekening gemaakt van het energieverbruik, CO2 uitstoot en de impact voor de omgeving waarin je reist.

Hoe groen is jouw vakantiebestemming?
Greenleave maakt op haar website door middel van een sterrensysteem onderscheid in de mate waarop een accommodatie zijn groene karakter wel of niet toepast.

***     = De accommodatie is een end op weg, maar ze gaan voor de top!
****   = Deze accommodatie is hard op weg om een topper te worden
***** = Super! Deze vakantiebestemming is een volwassen, groene accommodatie

Voor een overzicht van alle bestemmingen die beoordeeld zijn in Nederland kun je terecht op de pagina met alle Nederlandse bestemmingen.

 

2. Groenevakantiegids.nl

Meer dan 1500 groene vakantie-adressen in 28 Europese landen vinden we terug in de ‘Groene vakantiegids’.

  • Logeren op boerenhoeven
  • Bij biologische boeren kamperen
  • Vakantieverblijven in de natuur
  • Gastvrij, kleinschalig en vooral authentiek

Wil je zomaar een weekendje weg en heb je lekker even de behoefte aan rust,ruimte en natuur?

Op de site van Groene Vakantiegids vindt je zowel kleinschalige als grootschalige vakantieadressen door heel Europa. Het makkelijke is dat je direct contact kunt opnemen met de accommodatiehuurders en er worden geen bemiddelingskosten berekend.

Gidsen
Wil je op je gemak het aanbod bekijken dan kan je voor 15.95 euro een gids bestellen, waar per land alle accommodaties worden weergegeven. Van biologische of traditionele boerenhoeve tot een milieuvriendelijk kampeerterreinen, landgoed of kasteel, je vind het allemaal terug in de uitgebreide gidsen.

Daarnaast worden er ook overzichten gegeven van biologische markten en vegetarische restaurants in de buurt en worden ook de biologische brouwerijen en wijnproeverijen niet overgeslagen.

groene vakantie gids

Word donateur!
Naast alle vakantiegidsen kan je ook donateur worden. Als donateur ondersteun je de werkzaamheden van de Groene Vakantiegids. Het geld wordt besteed aan het werven van nieuwe vakantie-adressen, onderhoud aan bestaande accommodaties en promotionele activiteiten.

Toegang tot 1500 accommodaties
Door je via de site aan te melden voor de nieuwsbrief heb je toegang tot de contactgegevens van de 1500 accommodaties. Hier zitten verder geen kosten aan verbonden.

 

3. Boerderijkamers.nl

Het complete aanbod van bed & breakfasts op een boerderij in Nederland of België vind je terug op de site van Boerderijkamers. Wil je een heerlijk weekendje weg? of ga je gezellig weg met de familie? Op de site is er een ruime keuze uit groepsaccommodaties en vakantieboerderijen.

Je kan zelf contact blijven houden met de accommodatiehouder, dus je betaalt geen boekingskosten.

boerderijkamers

Zoek de perfecte accommodatie

Via een speciaal gemaakte landkaart  krijg je een totaal overzicht te zien van alle accommodaties. Kies je type accommodatie en maak een keuze uit de verschillende prijsklassen.

 

4. Nivon

nivon reizen

Als je mee wil werken aan een eerlijke, groene en verdraagzame toekomst, dan ben je bij NIVON aan het groene adres. Op een duurzame en sociale manier kun je een bijdrage leveren aan de natuur.

Nivon heeft meer dan 1000 huizen in Europa waar je als Nivon lid naartoe kan gaan.

Nivon lid? Als lid van Nivon steun je niet alleen het Nivon. Het lidmaatschap biedt meerdere voordelen als het gaat om de activiteiten en de nieuwsbladen die in omloop zijn.

nivon reizen

Voor jong & oud
Het ontdekken van nieuwe werelden met elkaar is een geweldige ervaring. Nivon biedt voor zowel jong als oud verschillende soorten reizen aan. Zo zijn er de JUMP zomerkampen voor jongeren, die in verschillende leeftijdscategorieën zijn verdeeld. van 6 t/m 17 jaar.

Daarnaast worden er ook 50+ reizen georganiseerd en zijn er de Springreizen voor de leeftijdscategorie 25-40 jaar.

Van een zeilkamp door Friesland tot aan een Biologentocht over de wadden. Laat je verrassen door het aanbod van Nivon.

Wil je uitrekenen hoe duurzaam je vakantie eigenlijk is? Dat kan via de site van Vakantievoetafdruk. Hier kun je laten berekenen welke impact je vakantie op het milieu heeft.

 

Heb je zelf al eerder een reis gemaakt die in het teken stond van duurzaamheid of een reis met een voornamelijk ‘groen karakter’. Laat het ons weten in een reactie en deel je reisverhalen met alle andere bezoekers..

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked