Checklist voor de perfecte bruiloft

Checklist voor de perfecte bruiloft

Je gaat trouwen! Dat betekent niet alleen dat je een fantastische dag in het vooruitzicht hebt, maar ook dat je veel moet regelen om jouw bruiloft vlekkeloos te laten verlopen. Wat komt er allemaal kijken bij het plannen van een huwelijk? Geen stress, deze checklist helpt je bij alle voorbereidingen.

✓ Maak een inspiratieboek of moodboard voor je bruiloft

Blader door tijdschriften over trouwen, eten, tuinieren, interieur en lifestyle om inspiratie te doen. Scheur de bladzijdes uit die jou aanspreken en verzamel die in een inspiratieboek. Of maak een moodboard voor jouw huwelijk.

✓ Bepaal je budget

Bepaal samen met je aanstaande hoeveel jullie willen en kunnen uitgeven. Zijn jullie ouders bereid een deel mee te betalen, kunnen jullie rekenen op giften, hoeveel spaargeld hebben jullie en hoeveel kunnen jullie de komende maanden sparen?

✓ Kies je ceremoniemeester(s) en getuigen

Je naaste familie en beste vrienden en vriendinnen zijn vast al druk aan het speculeren wie er gevraagd worden als ceremoniemeester(s) en getuigen. Bepaal of jullie één of meerdere ceremoniemeesters willen en wie er het meest geschikt is voor deze rol. Kies ook je getuigen zorgvuldig en bedenk je dat mensen het als een grote eer zullen zien om gevraagd te worden. Wil je ook bruidsmeisjes of -jonker(tje)s? Dit is het moment om daarover na te denken.

✓ Overweeg of je een weddingplanner nodig hebt

Een weddingplanner wordt vooral in Amerika veel ingezet, maar ook in Nederland maken steeds meer stellen er gebruik van. Het regelwerk wordt in ons land meestal nog door de ceremoniemeester(s) gedaan. Heb je niemand in je vrienden en familiekring die een geboren regelaar is? Dan kun je overwegen een professionele weddingplanner in te huren zodat je zeker weet dat alles tot in de puntjes geregeld wordt.

✓ Maak een gastenlijst

Iedereen die weet dat jullie verloofd zijn, vraagt zich af of ze uitgenodigd worden voor de bruiloft. Maak een lijst met gasten en verdeel deze eventueel in dag-gasten en avond-gasten.

✓  Bepaal je trouwlocatie en -datum

De trouwdatum wordt meestal bepaald door de beschikbaarheid van de locatie. Bepaal dus eerst waar jullie willen trouwen en kijk dan wanneer de grote dag plaats kan vinden.

✓ Stuur een save-the-date

Laat iedereen op de gastenlijst vast weten welke datum ze vrij moeten houden voor jullie huwelijk.

✓ Ga op zoek naar een bruidsjurk

De perfecte trouwjurk heb je niet zomaar gevonden. En áls je hem eenmaal gevonden hebt, kan het maanden duren voor hij geleverd kan worden. Ga dus zo snel mogelijk op zoek naar jouw droomjurk. Reken erop dat je soms wel langs drie verschillende bruidszaken moet voor je de perfecte bruidsjurk gevonden hebt.

✓ Doe onderzoek naar fotografen, cateraars, bands en bloemisten

Op je bruiloft zijn de fotografie, catering, muziek en bloemen heel belangrijk. Doe je onderzoek en gebruik bij het kiezen van een fotograaf, bruiloftscateraar, band en bloemist je moodboard of inspiratieboek.

✓ Maak een draaiboek

Hoe moet jullie bruiloft eruitzien? Maak een planning van begin tot eind. Denk ook aan entertainment voor de gasten, bijvoorbeeld voor het moment waarop jullie de trouwfoto’s aan het maken zijn.

✓ Gemeentelijke ambtenaar of een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS)?

Bepaal of jullie getrouwd willen worden door de ambtenaar die de gemeente je toewijst of dat jullie liever een BABS hebben. Kies je voor een BABS, dan is het praatje vaak veel persoonlijker dan wanneer je door een gemeentelijke ambtenaar wordt getrouwd.

✓ Plan de fotograaf en videograaf in

De fotograaf en eventuele videograaf moet je ruim van tevoren boeken, zeker als je in het hoogseizoen (lente, zomer) gaat trouwen.

✓ Boek de band en DJ

Wil je een band en eventueel een DJ tijdens jullie huwelijksfeest? Boek ook deze ruim van tevoren.

✓ Zoek een geschikte bruiloftcateraar

Als jullie op de trouwlocatie niet verplicht zijn daar de catering af te nemen, ga dan op zoek naar een goede cateraar. Als het goed is heb je inmiddels je researsch gedaan en een overzicht van cateraars die je geschikt acht voor jullie bruiloft. Vraag verschillende offertes op of kies voor een partij als VanChefs, waarbij je keus hebt uit talloze cateraars. Wil je iets heel anders dan traditionele catering? Overweeg dan eens om een foodtruck in te huren. Bij The Food Convoy kan je uit veel verschillende foodtrucks kiezen. Denk eraan dat een lekkere vette hap aan het eind van het feest vaak erg gewaardeerd wordt!

✓ Photobooth, popcornmachine of suikerspinnen?

Wil je een speciale gadget inzetten tijdens jullie feest, zoals een fotohokje of iemand die suikerspinnen uitdeelt? Denk daar nu over na en maak de benodigde reserveringen.

✓ Zoek slaapplekken voor je gasten

Trouw je op een afgelegen locatie of komen er veel gasten van ver? Kijk dan of je een deal kunt sluiten met een hotel in de buurt, zodat je gasten daar tegen een gereduceerd tarief kunnen overnachten.

✓ Maak een cadeaulijst

Aangezien er doorgaans aardig wat geld wordt uitgegeven aan huwelijkscadeaus, is het zonde om iets te krijgen waar je niet blij van wordt. Maak daarom een cadeaulijst en laat deze door de ceremoniemeester beheren of stel een weddinglist op bij een winkel of warenhuis. Je kunt natuurlijk ook aangeven dat jullie het liefst een envelopje krijgen.

✓ Kies de uitnodigingen

De save-the-date is al verstuurd, nu de echte uitnodigingen nog. Laat deze ontwerpen of maak zelf een mooi ontwerp en verstuur ze zo’n twee maanden voor jullie trouwdatum.

✓ Plan de huwelijksreis

Waar gaan jullie de wittebroodsweken doorbrengen? Hoe verder van tevoren je boekt, hoe goedkoper de huwelijksreis.

✓ Reserveer facilitaire spullen

Moeten er stoelen of mobiele toiletten gereserveerd worden? Heb je een aanhanger nodig om spullen naar de trouwlocatie te brengen? Regel dat op tijd!

✓ Boek een bloemist

Leg een bloemist vast die op jullie speciale dag de bloemen, corsages en natuurlijk het bruidsboeket verzorgt.

✓ Regel vervoer

Willen jullie in een koets, een oldtimer, een limousine of hebben jullie iets totaal anders in gedachte? Boek een trouwauto en regel eventueel ook vervoer voor belangrijke gasten, zoals bijvoorbeeld jullie ouders.

✓ Regel de bruidstaart

Zoek de perfecte banketbakker en bestel jouw droombruidstaart. Ook dit kun je het beste ver van tevoren doen.

✓ Kies een kapper en visagist

Je wilt er op deze dag op je allermooist uitzien. Dus er ligt een belangrijke taak voor de kapper en visagist. Boek de beste die je kunt vinden en maak afspraken voor proefkapsels en proefmakeup.

✓ Zorg voor aankleding

Haal alles in huis om jullie trouwlocatie volledig naar jullie wensen te stylen.

✓ Kies jullie muziek

Welke nummers mogen echt niet ontbreken op deze dag? Wat moet er gedraaid worden voor, tijdens en na de ceremonie? Wat wordt het nummer van de openingsdans? En welke nummers mogen er absoluut niet gedraaid worden? Stem dit af met de locatie, band en DJ.

✓ Koop lingerie

Onder je prachtige trouwjurk wil je natuurlijk geen verwassen ondergoed dragen. Sla lingerie in die jouw lijf er prachtig uit laat zien in je jurk en die je een geweldige huwelijksnacht garandeert.

✓ Koop de ringen

Loop samen een aantal juweliers af en kies de perfecte trouwringen.

✓ Ga in ondertrouw

Welke naam nemen jullie aan en trouwen jullie in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Keuzes die nu gemaakt moeten worden.

✓ Koop presentjes voor je gasten

Geef je gasten wat leuks mee als aandenken aan jullie huwelijk. Dit kan een goodiebag zijn of bijvoorbeeld een fles wijn met customized etiket. Ga op zoek naar het presentje dat bij jullie past.

✓ Inventariseer eetwensen

Zijn er gasten die vegetariër of veganist zijn? Of heeft iemand een voedselallergie? Inventariseer dit en geef het bijtijds door aan de cateraar, de locatie en banketbakker.

✓ Maak en print menukaartjes

Een leuke aankleding van het diner.

✓ Maak een tafelschikking

Zodat je beste vriendin niet per ongeluk tussen al je oud-ooms en tantes komt te zitten.

✓ Denk aan je kleurtje

Wil je met een gezond kleurtje in je bruidsjurk of trouwpak? Begin dan op tijd met bezoekjes aan de zonnebank.

✓ Zorg dat iedereen zijn taken kent

Spreek iedereen die een taak heeft de taken door, zodat iedereen precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

✓ Geniet van jullie bruiloft en huwelijksreis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

2 Comments on Checklist voor de perfecte bruiloft

Marie said : Guest Report 3 months ago

Fijne tips! Het zijn vaak de kleine taken die je vergeet te doen! Ga deze checklist er zeker bijhouden wanneer ik mijn bruiloft plan. Zo zou ik een tafelschikking misschien wel vergeten.. http://www.ourseaside.nl/trouwen/trouwlocatie

Marie said : Guest Report 7 months ago

Naast een goede cateraar vinden vond ik het ook erg belangrijk bij mijn eigen bruiloft dat de locatie en mijn cateraar goed samenwerkte. Soms heb je namelijk een locatie die alleen eigen catering fasciliteert. Houd er dus rekening mee dat je niet altijd de combinatie kan maken die je wil. http://www.dommelstroom.n