Biologisch eten, is dit echt wel zo gezond?

Biologisch eten, is dit echt wel zo gezond?

Biologisch koken en verbouwen.  Dé trend van het moment. Waar deze termen een aantal jaar geleden nog behoorde tot het vocabulaire van geitenwollen sokken, worden er nu boeken geschreven, programma’s gepresenteerd en zijn hele winkelketens ingericht op biologisch producten. Neem bijvoorbeeld de Albert Heijn en de Jumbo. Maar de grote vraag is, hoe biologisch zijn die biologische producten eigenlijk en is deze term geen simpele marketing truc geworden? 

 

Een slim marketing trucje

Volgens Professor Doctorandus Ingenieur Benedict Dellaert, hoogleraar Marketing aan de faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, wordt een keurmerk vaak gebruikt als marketingtool. Tegenwoordig word je ermee doodgegooid. Niet alleen in de supermarkt maar ook gewoon op straat. Overal worden er maar marketing trucjes met je uitgehaald waarvan je van de meeste niet eens weet dat het een truc is!

Een voorbeeld daarvan is dus biologisch eten. Het is namelijk heel makkelijk om van een keurmerk een marketingtruc te maken.  Bij veel mensen werkt het namelijk zo in de hersenen: oh er zit een keurmerk op, of het is goed gekeurd door een bepaalde instantie, dan zal het keurmerk wel kloppen.

keurmerken

Hierdoor maken we een minder bewuste keuze dan dat we zouden willen. Daarnaast, bij de producten waar een keurmerk op zit gaat er al snel een stemmetje in je hersenen: “ja je moet dit maar kopen want volgens het label of het keurmerk is het goed”.

Dit doe je eigenlijk zonder eens kritisch op te zoeken wat het label of het keurmerk nou eigenlijk inhoudt. En dit laatste is nu juist een van de vele voordelen voor de marketing van die bepaalde producten. We zijn dus eigenlijk allemaal makke schapen die geen kritische blik werpen op de inhoud van zo’n label of een keurmerk.

Zonder te weten vreten we ons misschien dus wel vol met ‘biologisch’ eten dat helemaal niet biologisch gekweekt of verbouwd is, maar waar we wel de hoofdprijs voor te betalen.

Inside the millenial mind

NPO 3 maakte de documentaire: ‘Broodje Gezond – Is biologisch eten eigenlijk wel gezonder ?’ waarin zij onderzochten of biologisch eten wel zo veel gezonder is als dat men doet vermoeden.

 

Biologische producten of “Biologische” producten

Ja zijn het nou eigenlijk écht biologische producten die we consumeren of zijn het ‘biologische’ producten? Joost mag het weten. Het is vrij moeilijk om de herkomst van je in de supermarkt gekochte producten te achterhalen.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat wanneer men biologische producten aanschaft, dat deze producten dan onbespoten zijn. Echter is dit standpunt niet waar. Het keurmerk voor biologisch eten, EKO, staan namelijk een groot aantal verschillende pesticiden toe.

EKO producten

Hiernaast is natuurlijk vrij makkelijk om te zeggen dat de kippen van de Albert Heijn een beter leven hebben geleefd, maar wat is een beter leven dan een ‘plof kip’?

Want laten we eerlijk zijn een beter leven is nog altijd vrij subjectief. Dus wat voor de een goed leven is, is voor de ander misschien helemaal geen beter leven. Hiernaast denken ook veel mensen dat biologisch eten gezonder is dan niet biologisch eten.

 

Nauwelijks verschil voor 15 voedingsmiddelen

Na jaren van onderzoek zijn Britse onderzoekers er toch achter gekomen dat biologisch eten en niet biologische voeding geen enkel verschil maakt met name voor de 15 belangrijke nutriënten zoals calcium, vitamine C en nitraat. Ook zijn er geen verschillen aangetroffen in vlees en zuivelproducten. Dus waarom zouden we dan die vele eurotjes uitgeven voor een merkje biologisch. Als je dan toch wil dat het milieu het wat langer uithoudt. Zorg dan dat je wat minder vis en vlees eet.

biologisch

Wij zijn benieuwd wat jij vind van de manier waarop ons als consument wordt verteld wat wel en niet biologisch is? Welke criteria stel jij momenteel om te bepalen of iets wel of niet biologisch is?

We horen het graag van jullie in de reacties..

 

Summary
Photo ofKim Elferink
Name
Kim Elferink
Job Title
Blogster
Company
Van Chefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked